HWBP en HWBP-2: wat is het verschil?

De programmadirectie Hoogwaterbeschermingsprogramma voert twee programma’s uit: het HWBP en het HWBP-2. Zij hebben hun eigen doelen en werkwijze. 

Van afgekeurde dijk tot dijkveilig

In 2001, 2006, 2011, 2017 en 2023 zijn zogenoemde toetsrondes uitgevoerd door de keringsbeheerders uitgevoerd. Bij elke toetsronde zijn diverse dijken en kunstwerken (sluizen en gemalen) afgekeurd, omdat ze niet voldoen aan de op dat moment geldende waterveiligheidsnormen. Daarom worden zij versterkt.

Lees meer over beoordeling en toetsing van keringen

De beheerder (één van de waterschappen of Rijkswaterstaat/provincie) is verantwoordelijk voor de veiligheid van de primaire keringen. Zij controleren deze dijken, sluizen en gemalen. De Inspectie voor Leefbaarheid en Transport (ILT) ziet daarop toe.

Onder de vlag van de programmadirectie Hoogwaterbeschermingsprogramma voeren de waterschappen en Rijkswaterstaat deze dijkversterkingsprojecten uit. Op het eerdere afkeurende oordeel komen de afgekeurde dijken en kunstwerken in aanmerking voor subsidie. Hiervoor toetst de programmadirectie de voorgestelde maatregelen op robuust, sober en doelmatigheid.

Lees meer over de werkwijze voor HWBP-projecten en de werkwijze voor HWBP2-projecten

HWBP-2

De maatregelen die de beheerders moesten treffen vanuit de toetsrondes in 2001 en 2006 zijn afgekeurd, zijn op het Hoogwaterbeschermingsprogramma-2 geplaatst. In totaal worden in het HWBP-2 87 projecten gerealiseerd, waarvan 362,4 km dijken en 18 kunstwerken. 

Stand per 1 januari 2021

Vanaf de start van het HWBP-2 tot en met 2024 is in totaal voor 331,6 kilometer dijk vastgesteld dat deze voldoet aan de norm en 18 kunstwerken.

De resterende 30,8 kilometer zijn nog in uitvoering binnen het volgende project:

  • Dijkversterking Markermeerdijk Hoorn-Edam-Amsterdam

HWBP

Maatregelen die voortkomen uit de derde en vierde toetsronde (2011 en 2017) worden meegenomen in het HWBP. Binnen het HWBP worden tot 2050 1.400 kilometer aan dijk en 400 kunstwerken versterkt.

Stand per 1 januari 2021

In 2020 is 38,3 kilometer dijk versterkt. Het gaat om de projecten Noordzeekanaal en koppelstuk WIJD (Waddenzeedijk-Texel – IJsselmeerdijk en Den Oever) dijkvakken van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het project Eemshaven – Delfzijl van het waterschap Noorderzijlvest, het project Twentekanaal van waterschap Rijn en IJssel en het project Spakenburg opklapbare kering van het waterschap Vallei en Veluwe.

Vanaf de start van het HWBP in 2014 tot en met 2024 is in totaal 224 kilometer dijk versterkt of veilig verklaard zonder versterking.

Meer informatie en kengetallen vind je in het jaarbericht.