Grasmat Vechtdijken sterker dan gedacht

De grasmat aan de landzijde van de Vechtdijk tussen Dalfsen en Zwolle is sterker dan gedacht. Daardoor is er de komende jaren mogelijk op minder plekken versterking van de grasmat nodig. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Gras op zand’ dat het Waterschap Drents Overijsselse Delta met Deltares, Infram-Hydren en Radboud Universiteit Nijmegen heeft uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat de grasbekleding op de dijk zich goed houdt wanneer er water over de dijk stroomt. Dagelijks bestuurslid Breun Breunissen van Waterschap Drents Overijsselse Delta: “Sterker nog: tijdens de proeven is veel meer water over de dijk gestroomd dan dat we bij extreem hoogwater op de Vecht kunnen toestaan. In meer dan de helft van de situaties is de grasmat niet kapot gegaan. Dat is een beter resultaat dan we vooraf verwachtten.”

Golfklappen

Ook is getest of de grasmat tegen zogenaamde golfklappen kan: een grote hoeveelheid water die in één keer op de dijk valt wanneer een golf breekt op de rivierzijde van de dijk. Breunissen: “De grasmat op de zandige Vechtdijk is daar helaas niet goed tegen bestand en blijkt alleen sterk genoeg te zijn om kleine golven tegen te houden. Dit betekent dat een groot deel van de helling aan de rivierzijde van de dijk versterkt moet worden om bij hoogwater en storm het gebied achter de Vecht te beschermen tegen overstromingen."