"Je kan niet zomaar in iemands tuin opduiken"

Kampeerders vinden rust en groen op Tuincamping Megen langs de Maas. Omgevingsmanager Peter Rutten en bewoner én campingeigenaar Hans de Groot over de impact van de dijkversterking.

Hans en zijn vrouw, dochter en schoonzoon kochten in 2017 een voormalige boerderij langs de Maas. In 2021 openden zij daar een minicamping. “Deze mooie plek delen we graag met anderen. We maakten ons wel zorgen over wat het project Meanderende Maas voor ons zou betekenen. De eerste gesprekken met het waterschap bevestigden die vrees/angst. De dijk zou over de gehele lengte 12 meter van onze tuin opslokken. Maar toen Peter bij ons kwam kijken, vertelde hij tot mijn vreugde dat hij graag kampeert. Dat gaf me het vertrouwen dat hij de waarde van onze plek zou inzien. En dat bleek terecht, want in het huidige ontwerp met een damwand blijft onze camping gespaard.”

Zeventien mensen in de tuin

Niet het hele proces liep op rolletjes. “Zo stonden er opeens zeventien mensen in de tuin. Daar sloeg mijn hart wel even van over.” Peter: “We overleggen binnen het waterschap veel en vaak, maar er werken honderd mensen aan dit project. Het kan gebeuren dat iemand niet op de hoogte is van gemaakte afspraken. En op eigen houtje langsgaat om metingen te doen of onderhoud uit te voeren. Maar je kan niet zomaar in iemands tuin opduiken.”

Vergroot afbeelding Twee collega's van de alliantie HWBP
Peter Rutten (links) Omgevingsmanager Waterschap Aa en Maas en Hans de Groot (rechts) Eigenaar Tuincamping Megen

Lokale ambassadeurs

Heeft Hans nog tips voor bewoners of ondernemers in dezelfde situatie? “Ga geen onrust veroorzaken”, reageert hij. “Met een negatieve stemming schiet niemand iets op. Zorg dat je met de juiste persoon praat en bespreek rustig het probleem en mogelijke oplossingen.” Voor Peter heeft hij de tip om meer lokale ambassadeurs te zoeken: “Zij wonen in het stadje, dorp of de omgeving en weten meer mensen te bereiken.” Peter: “Dat is inderdaad een goede strategie, vooral voor de grote achterban die je anders moeilijk bereikt.” Doordat het project vertraging opliep was er tijd om het dijkontwerp verder te verfijnen. Met als gevolg dat de dijk er op sommige plekken anders uit komt te zien dan in het ontwerpprojectplan staat. “Een vreemde situatie: we gaan een wijziging indienen op ons eigen ontwerp. Gelukkig pakt die in de meeste gevallen positief uit voor de omgeving. Maar in twee gevallen juist niet. Het enige wat we dan kunnen doen is eerlijk vertellen waarom we tot dit besluit zijn gekomen. Dat zijn de minder leuke gesprekken.”

De hoogste score

Naar verwachting starten de werkzaamheden in 2024. “Dan neemt de omgevingsmanager van de aannemer het contact met de omgeving over”, aldus Peter. “We trekken al anderhalf jaar samen op. Ook zodat ik hem aan de omgeving kan voorstellen. Zo blijft de prettige sfeer ook straks bestaan.” Naar verwachting is de dijk langs de camping in 2025 aan de beurt. Hans: “Onze doelgroep bestaat vooral uit senioren die hier komen wandelen of fietsen. Zij drinken voor hun tent in alle rust een kopje thee of lezen een boek. Maar Peter zei laatst: hou straks rekening met geluidsoverlast. Ook hiervoor zoeken we dus samen naar een oplossing. Onze camping krijgt in reviews zowat de hoogste score, ook vanwege de rust. En dat wil ik graag zo houden!”

“Onze camping krijgt zowat de hoogste score en dat wil ik graag zo houden”