Dijkwerkers on Tour: innovatie specials

Afgelopen week waren er twee innovatie specials van Dijkwerkers on Tour. 

Bezoek aan de Deltagoot

Allereerst was er een bezoek bij de Deltagoot van Deltares. In opdracht van Waterschap Noorderzijlvest is er een negen meter hoge dijk gebouwd om de erosiebestendigheid van de kleibekleding en de klei in de kern van deze kering te bepalen. De golven van 1,70 meter hoog zorgden voor veel waterspektakel en zichtbare erosie.

Praktijkonderzoek: opbarsten bij dijken

De dag daarna namen we een kijkje bij Waterschap Drents Overijsselse Delta. In het praktijkonderzoek 'Opbarsten bij dijken' wordt onderzocht hoe bij hoogwater het land achter de dijk omhoog wordt gedrukt en kan openbarsten. De IJsseldijk bij Kampen wordt afgebroken en is daarmee een unieke, geschikte proeflocatie. Een indrukwekkende proefopstelling waar juist die middag de eerste haarscheurtjes ontstonden: wij stonden er met onze neuzen bovenop.
 

Ga je ook mee?

Wil je na de zomer ook een kijkje nemen bij een project van een ander waterschap? Dat kan! In september en oktober organiseren we samen met een aantal waterschappen nieuwe kleine sessies op de dijk om actuele thema’s met elkaar te bespreken.

Meer informatie en inschrijven kan hier: