Ontdek de Sint Elisabethsvloed in het online belevingscentrum

600 jaar geleden, op 19 november 1421, vond de Sint Elisabethsvloed plaats in de graafschappen Zeeland en Holland. Een hoge stormvloed brak door de verzwakte dijken en daardoor stroomde het zoute zeewater ver het binnenland in. De vloed had desastreuze gevolgen op de regio. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen hiervan nog zichtbaar.

Ter ere van dit herdenkingsjaar 2021 lanceren we iets heel bijzonders: een online belevingscentrum over de Sint Elisabethsvloed! Speciaal voor bewoners uit de regio en andere geïnteresseerden. Water kan vriend en vijand zijn. Hoe gaan we hier mee om? Hoe vormen we een toekomstbestendige relatie met het water? En welke rol spelen de waterschappen hierin? In het belevingscentrum nemen we je aan de hand van de Sint Elisabethsvloed mee in het verleden, het heden en de toekomst van onze relatie met water.

Verleden, heden en toekomst

In de ruimte ‘Verleden’ ontdek je de geschiedenis. Luister naar een radio-uitzending van destijds en beleef de vloed als een bewoner, bekijk de unieke historische kaart en laat je meevoeren door het verhaal van het wiegje van Beatrijs. In de ruimte ‘Heden’ nemen we je mee op ontdekkingsreis in jouw eigen omgeving. Hier kun je waterwandelingen downloaden, meedoen aan geocaching en informatie lezen over waterveiligheid vandaag de dag. Tot slot kun je in de ruimte ‘Toekomst’ zien hoe onderzoek ons helpt om onze omgeving duurzaam, gezond, veilig, schoon en leefbaar te houden. Hoe gaan wij ons beschermen tegen het water en welke innovatieve oplossingen gebruiken we daarbij? We laten het je graag zien!

De kracht van het water

Deltacommissaris Peter Glas is enthousiast over het belevingscentrum: “De Sint Elisabethvloed herinnert ons eraan hoe kwetsbaar we zijn in onze laaggelegen delta en hoe rampzalig de gevolgen kunnen zijn als de dijken breken. De ramp legde de basis voor de manier waarop ons huidige watersysteem met waterschappen als dijkbewakers hebben ingericht. In het belevingscentrum voel je de kracht van het water en zie je hoe we al eeuwenlang de strijd tegen het water voeren. Maar we leren ook weer hoe we kunnen leven mét het water. Het centrum maakt de bezoekers op een indringende manier bewust van het belang hiervan, nu en in de toekomst.”

Op de hoogte blijven?

Het belevingscentrum is mogelijk gemaakt door Waterschap Hollandse Delta in samenwerking met Waterschap Brabantse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Rivierenland, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Rijkswaterstaat. We updaten het belevingscentrum regelmatig. Wil je een seintje krijgen bij updates? Schrijf je dan (via de iPad in de entree in het belevingscentrum) in voor de nieuwsbrief.