Meer inzicht in jezelf én je rol binnen een team
Bij het HWBP willen we ons altijd blijven ontwikkelen. Daarom bieden we veel opleidingen aan over verschillende thema’s. Deze keer vertellen Elske Schrijvers en Twan Smitskamp over het ontwikkelprogramma voor medioren.
Elske en Twan, kunnen jullie om te beginnen jezelf voorstellen?
Elske: ‘Ik werk bij Twynstra Gudde, een organisatieadviesbureau in Amersfoort. Ik hou me daar vooral bezig met samenwerkingsvraagstukken in de bouw en infra en ik begeleid mensen en teams om vaardiger en effectiever te worden en, als het even wat stroever gaat in de samenwerking, deze weer op de rit te krijgen.’
Twan: ‘Ik werk als omgevingsmanager bij Waterschap Drents Overijsselse Delta, bij het project Veilige Vecht in Dalfsen. En ik heb meegedaan aan het ontwikkelprogramma met Elske.’

Wat houdt dat ontwikkelprogramma in?
Elske: ‘Met een aantal begeleiders hebben we het ontwikkelprogramma voor medioren binnen het HWBP ontwikkeld. Dat programma is ontstaan, omdat er eigenlijk geen ontwikkeltraject was voor IPM rolhouders die al een tijdje aan het werk zijn en waarin het samenwerken in een IPM-team centraal staat.
IPM staat voor Integraal Projectmanagement en zo’n team bestaat uit een projectmanager, manager projectbeheersing, omgevingsmanager, technisch manager en contractmanager. In het ontwikkelprogramma zijn alle IPM-rollen vertegenwoordigd, ook via de deelnemers, en staat het teamwerk centraal.’
Waar bestaat het ontwikkelprogramma uit?
Elske: ‘De opleiding bestaat uit 8 fysieke lesdagen, 4 praktijkopdrachten, 1 zelfassessment, 4 intervisiemomenten en start- en eindgesprekken. De opbouw is als volgt: deelnemers beginnen bij zichzelf – wie ben ik, wat drijft mij? Daarna kijken ze naar hun rol binnen een team en naar de andere rollen in het team, vervolgens naar het team zelf en tenslotte naar de omgeving waarin dat team functioneert. We zoomen steeds verder uit, omdat je op elk niveau moet kunnen samenwerken.
De fysieke dagen kennen een combinatie van vergroten van je inzicht in teamwerk én persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de intervisiesessies wordt de eigen praktijk van de deelnemers ingebracht en verdiep je met elkaar een dilemma, knelpunt of uitdaging. Je krijgt steeds nieuwe handvatten aangereikt: soms iets kleins, zoals ademhalingsoefeningen of stevig staan, en soms iets groters, zoals reflectie op een politiek-bestuurlijke casus.
Het programma is zo ingericht dat je in elk onderdeel iets meekrijgt waar je direct in je werk mee aan de slag kunt.’

Wat vond je van het programma, Twan?
Twan: ‘Het programma begon met veel zelfreflectie. In het eerste blok ging het over jezelf: waar kom je vandaan, welke patronen herken je? Daarna verschoof de aandacht naar teamdynamiek: hoe functioneert een team, wat gebeurt er in de samenwerking? Hoe neem je een positie in, hoe krijg je iemand mee? Dat vond ik heel praktisch en leerzaam.
Wat me positief verraste, waren de fysieke werkvormen. Daar heb ik veel van geleerd. Niet alleen hoe je verbaal stevig kan staan, maar ook fysiek. Hoe je beweegt en staat, beïnvloedt echt hoe je overkomt en samenwerkt.
Ook het onderdeel waarbij we in gesprek gingen met een bestuurder vond ik waardevol. Je kon vragen stellen die je normaal niet zo snel stelt. Dat was leerzaam en leuk om te doen.
Ik pas de lessen meteen toe in de praktijk. De Roos van Leary bijvoorbeeld. Dat communicatiemodel bestaat uit verschillende onderdelen waarmee je het gedrag van een ander kan begrijpen. Als je weet waar iemand staat in de roos, en waar je zelf staat, kun je bedenken hoe je het best op die persoon kunt reageren. Ik neem dingen nu minder persoonlijk en begrijp beter waar het gedrag van anderen vandaan komt.’
Wat was voor jou de aanleiding om het programma te volgen?
Twan: ‘Aan het begin twijfelde ik een beetje of het iets voor me was, met name omdat ik als startende medior nog geen IPM-rolhouder ben. Tegelijkertijd is het een groot dijkversterkingsproject waar ik deel vanuit maak. Dan is het waardevol om beter te begrijpen hoe samenwerking werkt binnen een team met verschillende disciplines.
In het begin vond ik het programma vrij sterk gericht op de IPM-rolhouder. Ik dacht even: hoor ik hier wel thuis? Maar gaandeweg merkte ik dat ik de inhoud goed kon vertalen naar mijn eigen situatie. Uiteindelijk werk je ook in een integraal team, of je nu rolhouder bent of niet.
Ik zou het programma dus zeker aanraden, maar besef goed dat je echt meegenomen wordt in de wereld van de rolhouder, ook als je dat zelf nog niet bent.’
Elske, wil je tot slot nog iets kwijt?
Elske: ‘Ik denk dat we ons programma zo kunnen samenvatten: we reiken de deelnemers kleine en grote handvatten aan, om op die manier een verandering in hun eigen ontwikkeling tot stand te brengen. We sluiten aan bij de eigen werkpraktijk van deelnemers, spreken de taal die past bij de sector en verwerken onze eigen ervaringen met projectenwerk in de trainingsdagen.’
Leerportaal
Ook een opleiding bij het HWBP volgen? Bekijk alle beschikbare opleidingen in het HWBP Leerportaal.