Het innovatiepartnerschap

Het project Sterke Lekdijk werkt in een nieuwe samenwerkingsvorm: het Innovatiepartnerschap. Ook Mark Caljouw en Remco Bentum maken onderdeel uit van deze gezamenlijke ontdekkingstocht naar innovaties en emissieloos werken.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt tot 2030 aan het versterken van 55 kilometer Lekdijk. Een grootschalig project waarbij het waterschap koos voor de aanbestedingsvorm Innovatiepartnerschap. Innovatie is volgens Remco de sleutel tot kostenbesparing en effectiviteit: “De voortgang en uitgaven van het HWBP staan onder druk. Als we op een traditionele manier blijven werken, wordt het een uitdaging om de HWBP-doelstellingen te halen. Een innovatie is hopelijk goedkoper, duurzamer en sneller. Maar innoveren kun je alleen als je op tijd en met alle partijen samenwerkt.”

Vergroot afbeelding Twee collega's van de alliantie HWBP
Remco Bentum (links), programmamanager Sterke Lekdijk bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Mark Caljouw (rechts), innovatiemanager Sterke Lekdijk bij Van Oord Nederland B.V.

Netwerkorganisatie

De dijkversterking van de Lekdijk is in zes deelprojecten opgestart en worden gefaseerd uitgewerkt met drie innovatiepartners, waaronder Van Oord. “Innoveren is een must”, aldus Mark. “We moeten tot 2050 nog vele Nederlandse dijken versterken. Daarbij letten we op betaalbaarheid, maar ook op duurzaamheid en inpasbaarheid. Al vanaf de aanbesteding zijn we gestart om de hele keten te betrekken.”

De samenwerking moeten we daarom eerder zien als een netwerkorganisatie dan een projectorganisatie, zegt Mark: “Zo betrokken we vooraf al leveranciers en kennisinstituten. Hun kennis en dit draagvlak heb je nodig om een innovatie tot grootschalig toepassen te brengen. Ook voor andere partijen die nu niet bij de Sterke Lekdijk betrokken zijn. We willen kennis delen binnen het HWBP. Nu, twee jaar na de aanbesteding, is de ontwikkeling van innovaties volop aan de gang. Zoals de nieuwe rekentechnieken die zorgen voor aanscherping van de opgave: er hoeven minder kilometers dijk te worden versterkt! Ook worden productinnovaties succesvol ontwikkeld. De versterkingsopgave wordt daarmee goedkoper, duurzamer en beter inpasbaar. Nu wordt het echt leuk! We doorbreken de ouderwetse ‘kennis is macht’-gedachte. Het delen van kennis is macht.” 

“Een basis creëren, ook voor andere partijen”

Ruimte nemen

Eén van de doelen van de Sterke Lekdijk is om productin¬novaties door te ontwikkelen voor grootschalige toepassing bij de Sterke Lekdijk en toekomstige dijkversterkingen van het HWBP. Hierbij worden drie soorten innovaties onderscheiden. De eerste zijn de productinnovaties zelf, de fysieke innovaties die je toepast om een dijk te versterken. Mark: “Zo ontwikkelen we nu een kunststof damwand, het Prolock Delta Filterscherm. Dit is een oplossing tegen het wegspoelen van zand onder de Lekdijk, en is daarmee de eerste concrete productinnovatie in dit project.”

Om succesvol te ontwikkelen, zijn ook sociale innovatie en procesinnovatie nodig. De samenwerking valt onder sociale innovatie. Remco: “Als je alle spelers betrekt, zoals de omgeving, beheerders en kennisinstituten, kun je echt iets bereiken en samen de puzzel leggen. Een voorbeeld is emissieloos bouwen. We kunnen nu op tijd investeren om duurzaam materieel te ontwikkelen en beschikbaar te maken voor de realisatiefasen. Maar ook de krachten bundelen in een gezamenlijke materieelpoule. Ten derde zijn er de procesinnovaties. Daarmee nemen we de belemmeringen om te innoveren weg. Dit doen we door processen anders in te richten. En creëren we een werkende innovatiestrategie om van idee tot toepassing van innovaties te komen.”