Inschakelen onafhankelijke expertise

Waterschap Rivierenland bereidt dijkversterkingsproject Sprok - Sterreschans - Heteren (SSH) voor. Mathijs Bos en Marieke de Visser combineren kennis en ervaring voor een realistisch en slim plan van aanpak.

Het traject is bekend, maar welke werkzaamheden zijn er precies nodig? En wat is de slimste volgorde? Dat kregen Mathijs en zijn collega’s al tijdens de voorverkenning duidelijk in beeld. Het advies van het Adviesteam Dijkontwerp hielp hen daarbij. Het Adviesteam bestaat uit experts vanuit kennisinstituten, marktpartijen, Rijkswaterstaat en waterschappen. Marieke: “Wij denken met projecten mee en geven onafhankelijk advies waarin het projectbelang voorop staat.”

Helder plan van aanpak

Het Adviesteam biedt praktisch en laagdrempelig advies aan dijkversterkingsprojecten en het HWBP. Mathijs maakte daarvan dankbaar gebruik. “Ons traject is bijna 40 kilometer lang en best complex”, vertelt hij. “We volgen een trajectaanpak die leidt tot een opdeling van het traject in verschillende deelprojecten. Welke deeltrajecten hebben de hoogste prioriteit en zijn voldoende stabiel qua veiligheidsopgave om een verkenning te starten en de omgeving te betrekken? En hoe gaan we om met wat we nog niet weten over de veiligheidsopgave? Mede dankzij het advies van Marieke en haar collega’s creëerden we een helder plan van aanpak. Een project staat of valt met een betrouwbare veiligheidsopgave, is mijn ervaring.”

Vergroot afbeelding Twee collega's van de alliantie HWBP
Mathijs Bos, strategisch technisch manager Waterschap Rivierenland en projectmanager dijkversterkingsproject Sprok - Sterreschans - Heteren en Marieke de Visser, manager Adviesteam Dijkontwerp

Kennis op zak

Het projectteam had voor de belangrijkste faalmechanismen al in kaart hoe de veiligheidsopgave scherper kon worden vastgesteld, vond Marieke. Mathijs en zijn collega’s waren blij dat het Adviesteam ze hierin bevestigde en waardeerden de suggesties voor de nadere uitwerking. Mathijs: “Het Adviesteam zag ook dat er op sommige plekken weliswaar geen opgave was voor belangrijke faalmechanismen zoals piping en macrostabiliteit binnenwaarts, maar misschien wel voor andere faalmechanismen, zoals het afschuiven van bekleding door infiltratie. Hun advies? Doe daarnaar nú al onderzoek. Dan weet je gelijk of je die kilometers wel of niet hoeft aan te pakken. Met die kennis al op zak staan we straks voor minder verrassingen.”

“Onafhankelijk advies dat een project echt verder helpt”

De nieuwste inzichten

In de aanloop naar een nieuwe projectfase zorgt Mathijs graag dat hij en zijn team op de hoogte zijn van de nieuwste inzichten. “Het is daarom prettig dat het Adviesteam snel experts mobiliseert en dat zij vanuit verschillende invalshoeken kijken.” Marieke: “We komen altijd met een gemengd team van experts. Zo kunnen we meedenken over de hoofdlijnen, maar ook over specifieke technische vragen. We gooien bovendien niet zomaar een advies over de schutting, maar gaan juist in gesprek. Ook doen we challenges, waarin we samen met het projectteam reflecteren op het project.”

In de smiezen

Het is zinnig om het Adviesteam zo vroeg mogelijk te betrekken. “Dan ben je nog flexibel”, legt Marieke uit. “Als een project al vergevorderd is, is het vaak lastiger om ons advies optimaal te benutten.” Mathijs: “Het project SSH bevindt zich juist nog in de luwte. En dat is een luxe. Zo kunnen we rustig aan het plan sleutelen. En straks voor de omgeving een zo realistisch mogelijk beeld schetsen.”