Dijkversterkingsproject Rijnkade Arnhem

De dijk bij de Rijnkade in Arnhem voldoet niet aan de waterveiligheidsnormen en moet daarom worden versterkt.

Waterschap Waterschap Rijn en IJssel
Scope

1,2 kilometer

Projectfase realisatie
Opgave stabiliteit en bekleding
Bijzonder duurzaam en emissieloos, midden in het stadscentrum
Link website project Dijkversterking Rijnkade Arnhem - Waterschap Rijn en IJssel
Laatste update pagina 10-2023

Opgave

De Rijnkade is afgekeurd omdat deze buitenwaarts onvoldoende stabiel bleek. Ook blijkt dat de kering onvoldoende scoort op de stabiliteit van de basaltstenen bekleding. Tegelijk met dijkverbetering wil de gemeente Arnhem de Rijnkade aantrekkelijker maken.

Bij de uitwerking van beide plannen zijn waterschap en gemeente samen opgetrokken met de omgeving. Versterking en vernieuwing van de waterkering wordt als een kans gezien om de leefkwaliteit voor bewoners, bezoekers en ondernemers te verbeteren.

Context

De Rijnkade loopt aan de zuidzijde van de binnenstad, ongeveer 100 meter bovenstrooms van de John Frostbrug tot ongeveer 400 meter benedenstrooms van de Nelson Mandelabrug. Het is een levendig gebied met veel horecaterrassen die uitkijken op de plezier- en binnenvaart van de Nederrijn.

Planning

In het najaar van 2018 is het voorkeursalternatief vastgesteld. Hiermee ontstond extra ruimte voor de terrassen. Bouwcombinatie Samen (aannemers Ballast-Nedam, Hakkers en G. van der Ven) voert vanaf oktober 2023 de werkzaamheden uit. Tijdens het versterken van de dijk is er op de bouwplaats geen uitstoot van schadelijke stoffen. Van het transport dat nodig is voor de werkzaamheden gaat 96% over water.