Dijkversterkingsproject Lauwersmeerdijk - Vierhuizergat

De Lauwersmeerdijk tussen Lauwersoog en de Westpolder voldoet niet aan de waterveiligheidsnormen en moet daarom worden versterkt.

Waterschap Waterschap Noorderzijlvest
Scope 9,3 kilometer, inclusief R.J. Cleveringsluizen
Projectfase realisatie
Opgave hoogte en bekleding
Bijzonder 95% CO2-reductie bij realisatie
Link website project Dijkversterkingsproject Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat - Waterschap Noorderzijlvest
Laatste update pagina 10-2023

Opgave

De trajecten Lauwersmeer - Vierhuizergat en Haven Lauwersoog zijn in dit project samengevoegd. Het traject is in de toetsing afgekeurd op hoogte en bekleding aan de buitenzijde.

Context

De zeekering grenst aan de zeezijde aan de Waddenzee en het buitendijkse haventerrein van Lauwersoog, dat onder meer plaats biedt aan de veerdienst naar Schiermonnikoog. Aan de landzijde grenst de kering aan het Lauwersmeergebied met daarin een omvangrijk militair oefenterrein. Over een deel van de kering, ter hoogte van de haven, loopt de provinciale weg (N361) tussen Groningen en Fryslân. In dat deel bevinden zich een schutsluis voor recreatie- en beroepsvaart en de spuisluizen R.J. Cleveringsluizen.

Provincie, gemeente en ondernemers zetten zich in om het gebied aantrekkelijker te maken voor recreatie, toerisme en (natuur)beleving. Ook ecologisch herstel, het verbeteren van ecologische waarden, natuurontwikkeling en duurzaamheid staan hoog op de bestuurlijke agenda. In het Lauwersmeergebied maken agrariërs zich samen met het waterschap sterk voor voldoende zoetwateraanvoer in droge tijden en bescherming tegen verzilting. Bij het project zijn veel stakeholders betrokken. Gemeente Het Hogeland, de provincie Groningen en Rijkswaterstaat werken actief mee om de plannen uit te werken tot een breed bestuurlijk gedragen dijkontwerp met koppelprojecten. Omdat de zeedijk grenst aan Natura 2000-gebied en UNESCO Werelderfgoed, worden natuurorganisaties intensief betrokken bij het ontwikkelen van de plannen. Het project werkt samen met de projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken (POV-W).

De kennis van verschillende dijkconcepten uit deze POV wordt in het project verder ontwikkeld, met name bij de ecologische koppelprojecten. Het project gebruikt ook opgedane kennis uit de POV’s Macrostabiliteit, Piping, Voorlanden en Kabels en Leidingen.

Planning

In april 2023 is gestart met de uitvoering. Het realisatieontwerp is samen met belanghebbenden tot stand gekomen in de verkennings- en planuitwerkingsfase. Hierbij kiezen we voor een binnenwaartse kruinverhoging voor de landelijke dijk en voor versterking met een keerwand voor de haven. Met de gebiedspartners wordt naast de dijkversterking een aantal koppelprojecten gerealiseerd. Met een dijkdoorgang en binnendijks getijdengebied van 70 hectare op militair oefenterrein de Marnewaard, een natuurlijke kwelderontwikkeling en riffen in het voorland.

Daarnaast is in opdracht van de gemeente binnen het project het ontwerp uitgewerkt voor een tweede toegangsweg naar de haven. De aannemerscombinatie Waddenkwartier die het werk uitvoert is sinds de planuitwerking verbonden aan het project. Hierdoor kunnen we kansen en innovaties voor de realisatie vroegtijdig meenemen in het dijkontwerp. Zo wordt bijna 100% van het materiaal hergebruikt en komen nieuwe grondstoffen uit de regio. Ook zetten we zoveel mogelijk elektrisch materieel in. Daarbij bieden we naast de aannemerscombinatie ook regionale partijen uit de grond-, weg- en waterbouwsector de kans om te investeren in elektrisch materieel.