Dijkversterkingsproject Heel

De dijk bij Heel voldoet niet aan de waterveiligheidsnormen en moet daarom worden versterkt.

Waterschap Waterschap Limburg
Scope 3,6 kilometer
Projectfase afgerond
Opgave piping, stabiliteit en bekleding
Bijzonder combinatie met dijkversterking Beesel
Link website project Dijkversterking Heel - Waterschap Limburg
Laatste update pagina 10-2023

Opgave

De waterkering bij Heel bestaat uit een groene kering. De kering was afgekeurd op piping, stabiliteit en bekleding. De versterking ging om een dijktracé van 3,6 kilometer.

Context

De waterkering ligt nabij dit recreatie- en natuurgebied en beschermt de woonkernen van Heel en Panheel. De dijkversterking had raakvlakken met de opgave voor ecologisch herstel van nabijgelegen natuurbeken. Tijdens hoogwater was veel pompcapaciteit nodig om het gebied droog te houden. De dijkversterking is gebruikt om het complexe watersysteem rondom de beken te vereenvoudigen.

Het waterschap heeft samen met de omgeving, waaronder de gemeente Maasgouw, bewoners en ondernemers, naar een oplossing gezocht voor het aanpassen van het dijktraject. Vanuit een duurzaamheidsgedachte zijn de dijkversterking in Heel en Beesel gecombineerd. De grond die vrijkwam in Heel is hergebruikt bij de dijkversterking in Beesel. Het transport hiervan ging via de Maas. Daarnaast is ook nieuwe hoogwaardige klei voor zowel Heel als Beesel aangevoerd via de Maas. Dit gaf veel minder grondtransport door beide dorpen.

Planning

Eind 2020 was het werk gegund aan de aannemer en in 2020 is begonnen met de uitvoering van voorbereidende werkzaamheden. In 2022 is de dijk versterkt en vonden de grondwerkzaamheden plaats. Met een flinke tijdwinst van een half jaar is de dijk eind 2022 opgeleverd.