Dijkversterkingsproject Kerkhovenpolder - Duitsland

De Dollarddijk tussen Kerkhovenpolder en Duitsland voldoet niet aan de waterveiligheidsnormen en moet daarom worden versterkt.

Waterschap Waterschap Hunze en Aa's
Scope 12,5 kilometer
Projectfase nog te starten
Opgave bekleding en versterking
Bijzonder toepassing van gebiedseigen grond (kleirijperij-klei)
Link website project Dijkversterkingsproject Kerkhovenpolder-Duitsland - Waterschap Hunze en Aa's
Laatste update pagina 10-2023

Opgave

In het noordoosten van Groningen ligt de Dollarddijk, een dijk van 15 kilometer van de Punt van Reide tot Duitsland. De dijk beschermt het achterland tegen hoogwater vanuit de Eems-Dollard. Uit de laatste toetsronde blijkt dat de dijk nu nog voldoende sterk is, maar niet voldoet aan de wettelijke normen voor de toekomst.

Context

Het achterland is een agrarisch gebied met enkele kleine dorpen. Er lopen verschillende wandel- en fietsroutes langs de dijk en er zijn kleinschalige toeristische voorzieningen waaronder trekkershutten, een hotel en een minicamping. De brakwater natuurpolder Breebaart grenst aan de Dollarddijk. Het buitendijkse gebied is een Natura 2000-gebied. Voor de dijk ligt een kwelder die goed bezocht wordt door vogels, waaronder de kluut. Het talud van de nieuwe dijk moet een heel stuk flauwer worden om aan de huidige en toekomstige veiligheidseisen te kunnen voldoen. Alleen dan kan de dijk de golfklappen die op de dijk slaan opvangen, zonder dat de grasmat of de onderliggende kleilaag daaronder te lijden heeft. Hier is veel klei voor nodig.

Het waterschap wil dit doen met klei uit de omgeving, gemaakt van slib uit de Eems-Dollard, ofwel met kleirijperijklei. Gedegen onderzoek heeft uitgewezen dat deze klei hiervoor geschikt is, onder andere door een proef in de deltagoot van Deltares.

Planning

In september 2022 is de eerste 750 meter Brede Groene Dijk opgeleverd. Dit stuk dijk monitoren we vervolgens tot 2025 om meer te leren over onder andere structuurvorming van de klei, de ontwikkeling van de grasmat op de dijk, de werking van de drainage in de dijk en het benodigde beheer en onderhoud. De uitkomsten van deze monitoring vormen de input voor de verkenningsfase van het project Kerkhovenpolder - Duitsland.

Het is de intentie van het waterschap om de gehele Dollarddijk (15 kilometer) op dezelfde manier tot een Brede Groene Dijk te versterken.