Wieringermeerkering

De Wieringermeerkering vanaf het Amstelmeer tot het IJsselmeer voldoet niet aan de waterveiligheidsnormen en moet daarom worden versterkt.

Waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Scope 1 kunstwerk
Projectfase planuitwerking
Opgave betrouwbaarheid sluiting
Bijzonder samenwerking waterschap met provincie Noord-Holland en gemeente Hollands Kroon 
Link website project Versterkingsproject Wieringermeerkering - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Laatste update pagina 10-2023

Opgave

Het project Wieringermeerkering is in 2015 begonnen met de vervroegde verkenning. Destijds was de Wieringermeerkering een primaire C-kering met een veiligheidsopgave van ruim 33 kilometer dijk en twaalf kunstwerken. Met de inwerkingtreding van de Waterwet en de daarbij behorende herwaardering van primaire C-keringen, is deze kering opnieuw beoordeeld en geherwaardeerd naar een deels regionale en deels overige kering. De verkenningsfase is gestart met 6 kilometer dijk en drie kunstwerken.

Context

De Wieringermeerkering is de oorspronkelijke primaire kering van de kop van Noord-Holland, van vóór de drooglegging van het Wieringermeer in 1929. Vanaf het Amstelmeer loopt deze kering tot aan het IJsselmeer bij Medemblik.

Planning

In de periode 2018 - 2020 is toegewerkt naar een oplossing. Het bleek dat de scope van de verkenningsfase teruggebracht kon worden tot de Haukesschutsluis. De rest van de opgave is overgedragen naar de beheerafdeling.

De Haukesschutsluis is tijdelijk in de wacht gezet. Uitkomsten van de landelijke werkgroep, die zich bezighoudt met de subsidiabiliteit van te versterken voormalige categorie C-keringen vanuit het HWBP, bepalen of de Haukesschutsluis een HWBP-project blijft.