innovatieonderzoek heavescherm

In het bovenrivierengebied, het overgangsrivierengebied en in de Maasvallei bestaat de dijkversterkingsopgave van HWBP projecten vooral uit een relatief grote pipingopgave, globaal variërend van een derde tot twee derde van de totale trajectlengte. Bij veel projecten wordt in de planuitwerkingsfase de keuze gemaakt om de pipingopgave op te lossen met heaveschermen.

Vanuit de Innovatieversneller (DIV) is geconstateerd dat er veel vragen zijn over de toepasbaarheid van bestaande en nieuwe ontwerpaanpakken voor het bepalen van de lengtes van heaveschermen. DIV heeft diverse expertsessies georganiseerd met als doel om de consensus en de nog bestaande kennisvragen rond het ontwerp van heaveschermen helder te krijgen.

Uit de expertsessies en de inventarisatie kwam algemene consensus voort dat gericht onderzoek met proeven essentieel is voor de doorontwikkeling van de kennisvraagstukken op het gebied van het gedrag, modelvorming en rekenregels voor heaveschermen.

Initiatiefnemer

Deltares, Innovatieversneller, Waterschap Aa en Maas

Doel meer inzichten in de fysische processen van heave om het ontwerp van de schermen eenduidig aan te scherpen
Toepasbaar bij ontwerp en beoordeling van heaveschermen

Aanleiding: waarom hebben we dit project?

De onzekerheid in toe te passen rekenmethoden voor heaveschermen zorgt voor verschillende aanpakken in versterkingsprojecten. Het onderzoeken van de kennisvragen achter deze rekenmethoden leidt tot verkleining van deze onzekerheden en meer eenduidigheid in uitvoering. De resultaten landen in de publicatie heaveschermen.

Wat is de impact van dit project?

Met het onderzoek krijgen we meer inzicht in de fysische processen van heave. Hiermee kunnen de rekenmethoden ten aanzien van heave aangescherpt worden. Dit zorgt tevens voor eenduidigheid, waardoor er minder onduidelijkheden en onzekerheden zijn in de toepassing van de rekenmethoden in zowel de beoordeling als het ontwerp van de schermen.

Wat is het (beoogde) eindresultaat?

Dit innovatieonderzoek betreft een drie-fasen onderzoek met de volgende doelen:

  1. de kennisvragen te beantwoorden die de belangrijkste invloed hebben op het ontwerp ten aanzien van piping bij heaveschermen voor de situatie groene dijk;
  2. het evalueren van de bepalende knopen uit het faalpad piping bij heaveschermen onder dijken, het bijbehorende rekenmodel en de scenario’s met mogelijke uitgangspunten zoals nu beschreven in het voorlopige handelingsperspectief uit de Publicatie Heaveschermen van DIV. Het gaat daarbij om uitgangspunten die een relatie hebben tot de kennisvragen zoals genoemd onder 1.

Wie is er vanuit de alliantie betrokken?

Het project wordt uitgevoerd door DIV, Deltares en Waterschap Aa en Maas. Daarnaast wordt een klankbordgroep opgericht voor inhoudelijke feedback. In het onderzoek wordt ook getracht om de resultaten periodiek te evalueren met bestaande gremia, zoals ENW, ADO en het KKP.

Meer weten?

Wil je meer weten? Neem dan contact op met de initiatiefnemers van dit project:

Wing Hong Wong (Waterschap Aa en Maas)

Albert Wiggers (DIV)

Vera van Beek (Deltares)

Ulrich Förster (Deltares)