Emissieloze uitvoering HWBP dijkversterking Rijnkade

Alhoewel er in Nederland een toenemende vraag is naar emissieloos materieel, is dat op wereldschaal nog niet het geval. Zolang dit materiaal nog niet beschikbaar is, kunnen we wél streven naar de meest hoge emissiestandaarden. In de aanbesteding kunnen we daarbij sturen naar een zo emissiearm mogelijke uitvoering van het project, waarbij deze kansen door marktpartijen worden opgepakt.

Er zijn op middellange termijn kansen om vergelijkbare projecten emissieloos dan wel meer emissiearm te realiseren. De ontwikkeling van emissievrij, met name elektrisch, materieel gaat snel en er lopen initiatieven die de aanschaf van dit materieel promoten en faciliteren. In andere projecten lopen pilots met emissievrij materieel, zowel op waterstof als batterij elektrisch. Het is interessant om deze ontwikkelingen op de voet te blijven volgen zodat we onze dijkversterkingsprojecten zo duurzaam mogelijk kunnen uitvoeren.

Voor aanbesteden geldt dat de eisen en criteria in verhouding met de opdracht moeten staan. Bij Rijnkade is dit niet het geval en wordt geconcludeerd dat het aanbestedingsrechtelijk op dit moment niet mogelijk is het project emissieloos uit te vragen.

Ligt de verantwoordelijkheid voor het ontwerp bij de opdrachtgever? Geef het ontwerpteam dan de opdracht mee om het ontwerpproces zo in te richten dat aantoonbaar wordt geoptimaliseerd naar een lagere MKI (milieukosten indicator) en emissie.