MooiNL en HWBP verkennen samenwerking waterveiligheid en ruimtelijke kwaliteit
Het programma Mooi Nederland (MooiNL), van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), en HWBP werken dit jaar samen met professionals uit heel Nederland aan een Aanpak Waterveiligheid en Ruimtelijke Kwaliteit. Een aanpak waarin het verbinden van waterveiligheidsopgaven én ruimtelijke kwaliteit vanzelfsprekend is.
Programmadirecteur HWBP David van Raalten: ‘De dijk staat midden in de samenleving: dijken beschermen en tekenen onze omgeving. Veel waterkeringen liggen in gebieden waar de ruimte beperkt is. Buitendijks ligt vaak beschermde natuur en binnendijks liggen landbouwgebieden en bebouwing. De impact van een dijkversterking is dan ook vaak groot. We zien dat de ruimte die we nodig hebben voor waterveiligheid in de toekomst zal toenemen. Projecten worden daarom steeds moeilijker inpasbaar. We willen als we klaar zijn met het versterken van een dijk het gebied graag veiliger, mooier en toekomstbestendig achterlaten. Het inpassen van die elementen is een puzzel die we graag samen leggen met MooiNL.’
Ruimtelijke kwaliteitsaanpak
MooiNL heeft een Ruimtelijke kwaliteitsaanpak ontwikkeld. De essentie van deze kwaliteitsaanpak is het gesprek aangaan over de ruimtelijke kwaliteit die partners in een gebied samen beogen. Deze aanpak wordt nu samen met het HWBP en andere programma’s die zich richten op waterveiligheid verder uitgewerkt voor dijkversterkingsprojecten en voor de waterveiligheidsopgave.
Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het verrijken van de Roadmap Duurzaam HWBP met concrete voorbeelden en inrichtingsprincipes. De Roadmap is een bestaand stappenplan voor duurzaam en goed ingepaste dijkversterkingen met oog voor ruimtelijke kwaliteit.
De dialoog over waterveiligheid en ruimtelijke kwaliteit is gestart
In februari is gestart met een reeks ateliers voor iedereen die aan de waterveiligheidsopgaven in Nederland werkt. Doel is om kennis te delen, elkaar te inspireren en tot nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen te komen op het gebied van waterveiligheid en ruimtelijke kwaliteit.
In de ateliers werd een oproep gedaan voor een betere koppeling tussen verschillende Rijksprogramma’s die zich richten op waterveiligheid. Deze programma’s komen elkaar immers tegen in dezelfde gebieden: samenwerking is nodig om de beste resultaten te bereiken voor Nederland. Staf Deltacommissaris, Ruimte voor de Rivier 2.0 en de Programmatische Aanpak Grote Wateren zijn daarom ook betrokken bij de verdere uitwerking van deze aanpak. Want de water- en natuuropgaven van Nederland als delta zijn steeds meer een ruimtelijke ontwerpopgave.
Inspirerende inzichten uit ateliers
De eerste verkennende ateliers rondom de delta, rivieren, kust en meren hebben al mooie inzichten opgeleverd. Het begint allemaal met een gedeelde ambitie waarin adaptieve keuzes de voorkeur krijgen. En met denken vanuit het systeem, het gebied en de lange termijn. Dit is noodzakelijk, omdat het benodigde ruimtebeslag van de wateropgaven steeds groter wordt.
Waterschap Rivierenland heeft met werkplaatsen voor de Zuidelijke Waaldijk een start gemaakt met het opstellen van een gedeelde ambitie vanuit de omgevingsopgaven. Waterschap Drents Overijsselse Delta is al wat langer aan het werk met het verbinden van opgaven onder de noemer Perspectief IJssel-Vechtdelta. Zij doen dit samen met de provincies, gemeenten, HWBP, PAGW en RVR2.0. Op 24 juni werden deze projecten verder onderzocht om de aanpak concreter te maken.
Vervolgaanpak Waterveiligheid en Ruimtelijke Kwaliteit
De komende maanden worden de resultaten uit de ateliers verwerkt in een Aanpak Waterveiligheid en Ruimtelijke Kwaliteit. Deze wordt nog met de verschillende samenwerkingspartners besproken en aangescherpt. Op 9 december wordt het eindresultaat gepresenteerd tijdens de slotbijeenkomst.